« Terug naar overzicht

Roy de Haas wordt nieuwe bondscoach boccia

Achter de schermen was de assistent bondscoach al een aantal maanden voorbereid op zijn nieuwe rol. In Tokyo kwam Roy de Haas in actie. Zijn voorganger Joep Pelsser neemt afscheid als bondscoach, maar blijft verbonden aan Gehandicaptensport Nederland. We spraken met beide heren over hun rol, de ontwikkeling van de sport en de toekomst!

Boccia

Gehandicaptensport Nederland is verantwoordelijk voor boccia, een Paralympische miksport. Kortgezegd is het doel om jouw ballen zo dicht mogelijk bij de witte doelbal (jack) te spelen. Boccia is speciaal ontwikkeld voor mensen met Cerebrale Parese, maar wordt op internationaal niveau inmiddels ook gespeeld door mensen met bijvoorbeeld Spina Bifida, spierziekte, dwarslaesie of amputaties.

Wat ging eraan vooraf?

Joep Pelsser neemt na 11 jaar afscheid als bondscoach. Op het moment van zijn start was er ongeveer tien jaar een nationaal bocciateam. Dat had destijds nog wel een andere vorm dan nu. Joep stond aan de wieg van de professionalisering van de sport op topniveau in Nederland. In 2010 trainden de spelers eens per week in het weekend. Iedereen nam zelf een vrijwilliger mee om ballen op te rapen en voor eventuele ondersteuning. Bij de meeste internationale wedstrijden was de poule ook meteen het eindstation voor de Nederlandse bocciaspelers. In de afgelopen tien jaar heeft de sport zowel internationaal als in Nederland een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We kunnen nu spreken van een professioneel topsportteam, dat meedraait in de top van de wereld.    

“Ik denk dat de belangrijkste stap in het begin was, dat we simpelweg meer gingen trainen. Door een samenwerking met ROC Nijmegen hadden we twee dagen per week een groep studenten die kon helpen bij de training.”, vertelt Joep over de eerste stappen die hij destijds zette als bondscoach. “Roy zat toen als student bij de eerste lichting. Sporters gingen ook thuis meer uren trainen. Dat zag je terug in het spel, de individuele resultaten en vanaf 2014 ook in de teamresultaten.”

Vanaf 2013 ondersteunt NOC*NSF boccia en werd er gestart met een fulltime trainings- en wedstrijdprogramma. Dat leidde tot de eerste Nederlandse boccia-deelname op de Spelen van Rio in 2016. Een jaar later werd de overstap gemaakt naar het TeamNL centrum Amsterdam en daardoor is er ook veel ondersteunende expertise rondom het team bijgekomen.

Mooie resultaten in de sport en daarbuiten

Een hoogtepunt is elk goede resultaat van sporters op toernooien. “Bij teamwedstrijden ben je als coach nog iets meer betrokken, dus zo'n teamresultaat voelt extra speciaal. Tegelijkertijd steekt het dat we nooit goud hebben gehaald op een groot titeltoernooi (EK, WK of de Paralympische Spelen), zowel als team als individueel,” vertelt Joep, “maar ik geloof erin dat dat ergens in de komende jaren gaat gebeuren!”

Ook buiten de sport is er veel om trots op te zijn, vertelt de vertrekkende bondscoach. De sporters zijn niet alleen in de sport, maar ook als mens gegroeid. De bijvangst van het topsportprogramma is voor deze doelgroep, naast uiteraard de medailles, echt de moeite waard. Jonge sporters die eerst in een zorginstelling woonden, met een taxibusje vervoerd werden en weinig voor zichzelf opkwamen, wonen en reizen nu zelfstandig, hebben een leuke relatie en treden het leven vol vertrouwen tegemoet. “Dat is wat topsport, namelijk een doel hebben en daar elke dag hard voor werken, ook met je doet. Daar ben ik misschien na al deze jaren nog wel het meeste trots op.”   

Nieuwe bondscoach boccia  

Roy de Haas leerde boccia kennen tijdens een clinic van Joep Pelsser in 2011. Hij was destijds student aan de opleiding sport & bewegen in Nijmegen en werd gedurende de clinic enthousiast over boccia. In de zomer van 2012 startte hij als assistent bondscoach en de laatste jaren gaf hij ook training aan het talentteam. Sommige spelers uit het talentteam hebben inmiddels de overstap gemaakt naar TeamNL boccia. Geen van de huidige topsporters is dus nieuw voor Roy. Volgens Joep staat er een groep relatief nieuwe topsporters in de startblokken voor het internationale werk. Er ligt een goede basis, zowel qua programma als qua sporters, om richting Parijs (2024) en Los Angeles (2028) op verder te bouwen.

Joep blijft na zijn vertrek als bondscoach betrokken bij Gehandicaptensport Nederland in de rol van topsportcoördinator. Hij gaat zich inzetten om ook van rolstoelrugby en goalball de komende jaren succesvolle topsportprogramma’s te maken.

Toekomstplannen

Roy heeft een goed beeld van de komende periode: “Een aantal sporters zijn relatief nieuw in het topsportprogramma en voor deze spelers staat de eigen ontwikkeling centraal. Daarnaast willen we het proces rondom talentherkenning en -ontwikkeling verder verbeteren en professionaliseren. Op die manier zorgen we voor een goede instroom van nieuwe sporters.”, aldus de kersverse bondscoach. Ook Roy kijkt vol lof terug op de groei die het programma onder leiding van Joep heeft doorgemaakt. TeamNL Boccia groeide in deze jaren uit tot een fulltime topsportprogramma. “Ik vind het super interessant om de komende periode te gebruiken om goed te kijken op welke manier er nog meer winst te behalen valt in het programma.”, vertelt Roy. “Er zijn een aantal wisselingen geweest in de staf en ik wil er graag weer een kwalitatief zelfsturend team van maken. En daarnaast kijk ik er natuurlijk nog meer naar uit om ervoor te zorgen dat de sporters hun doelen bereiken!”. Eind november 2021 staat het volgende EK gepland in Sevilla, dus daar werken Roy, het team en de sporters deze maanden naar toe.

Paralympische Spelen

Daniel Perez kwam voor de tweede keer in actie op de Paralympische Spelen. Samen met Roy en twee begeleiders vertrok hij naar Tokio. Roy: “De Paralympische Spelen in Tokio zijn hele unieke spelen geweest. Dat zal ik nooit vergeten. Alles was heel goed georganiseerd, de mensen waren erg vriendelijk en we verbleven in een prettig verblijf in het Paralympisch dorp van TeamNL. Helaas was het resultaat, uitschakeling in de kwartfinale, niet waarop we vooraf gehoopt hadden. We gaan alle wedstrijden goed evalueren en sterker terugkomen! Over drie jaar staan we met het hele team in Parijs!”

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK