« Terug naar overzicht

Even voorstellen: Bernd Meints

De boel met veel kracht en bombarie opengooien. Maar wel op een manier die veilig en verantwoord is. Dat is in een notendop wat typisch is aan het spel van Bernd Meints(27).

'Precisiebombardementen' zijn op het lijf van Bernd Meints geschreven.

De boel met veel kracht en bombarie opengooien. Maar wel op een manier die veilig en verantwoord is. Dat is in een notendop wat typisch is aan het spel van Bernd Meints(27). In Rio wil hij zowel tijdens het individuele toernooi als de teamwedstrijden, waarbij hij samen met Judith Bulthuis en Daniel Perez ten strijde trekt, zijn slag slaan.

Hij geldt over het algemeen als een man met een zachtaardig karakter. Wanneer hij zijn sport beoefent, heeft hij juist eerder iets weg van een roofdier dat meedogenloos op zoek is naar een prooi. "Ik wil altijd heel erg graag winnen. Mijn fanatisme kent soms geen grenzen, aangezien ik een broertje dood heb aan het trekken van het kortste touwtje. Maar geloof me, geconfronteerd worden met een bittere teleurstelling zal nooit ten koste gaan van mijn sportiviteit", benadrukt Meints. "Als ik het loodje moet leggen, ben ik echt niet te beroerd om mijn tegenstander te feliciteren."

Precisiewerk
Met het opengooien van situaties die op het eerste gezicht vrij uitzichtloos lijken, heeft hij al vaak genoeg de aandacht op zich gevestigd. "De kracht waarover ik vanuit mijn rolstoel beschik, probeer ik telkens zo goed mogelijk te benutten. Zonder daarbij onnodige risico's te nemen. Met enkel en alleen 'domme' kracht bereik je niks. Het op de juiste wijze creëren van ruimte is meestal precisiewerk. Iets wat wel aan me is toevertrouwd", verduidelijkt hij met een schalkse glimlach op het gelaat.

Talent
Meints, die al vanaf zijn geboorte te maken heeft met een vorm van cerebrale parese, komt op individueel niveau uit in de BC2-klasse. "Ik ben met boccia in aanraking gekomen toen ik een jaar of veertien was. Dat was op de Werkenrode School in Groesbeek, waar ik ook woonde. Nick Peters, een maatje van me, nodigde me uit om een potje te spelen. Al gauw kwam ik erachter dat de sport me enorm beviel", brengt hij in herinnering. Mijn plezier in het spelletje was ook anderen niet ontgaan. Er waren zelfs kenners die meteen zeiden dat ik talent had. Dat kon ik aanvankelijk niet zo goed plaatsen, ik kwam per slot van rekening pas net kijken. Desalniettemin betekende het pluimpje een stimulans om me verder te ontwikkelen op dit gebied."

Leerproces
Onder de bevlogen begeleiding van Tom Langen wist hij in een rap tempo zijn technische en tactische vaardigheden te verbeteren. "Ik kreeg betrekkelijk snel in de gaten welke effecten je zoal aan een bal kunt meegeven of hoe je ergens tussendoor kunt gooien. En hoe de ene bal de andere kan verdringen c.q. verplaatsen. In dat opzicht vertoont boccia veel overeenkomsten met biljart, nog méér bijvoorbeeld dan met jeu de boules. Ik leerde eveneens hoe belangrijk het is dat je er alles aan doet om je opponent niet in de kaart te spelen", doet Meints uit de doeken. Het feit dat het leerproces zo voorspoedig verliep, zorgde ervoor dat hij zich op z'n achttiende al bij de nationale selectie mocht voegen.

Evenwichtige balans
Een uitgangssituatie waarin sindsdien geen verandering meer is gekomen. De laatste jaren is Meints fulltime bezig met z'n sport. "Ik merk dat er nog steeds progressie inzit. De sleutel ligt in feite bij veel en regelmatig trainen, wat tevens een voorwaarde is om het 'balgevoel' op peil te houden. Extra aandacht voor krachttraining is evenzeer van cruciaal belang. In wezen doe ik zoveel mogelijk in overleg met bondscoach Joep Pelsser. Hij is voor mij een ideale leermeester: Joep is niet te streng en zeker geen beul, maar hij gaat wel met de nodige discipline te werk. Hij is met name sterk in het realiseren van een evenwichtige balans tussen arbeid en rust."

Medaille
Momenteel bivakkeert Meints rond de dertigste positie op de wereldranglijst in de BC2-klasse. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik tijdens de Paralympics in Rio geen topfavoriet ben voor een medaille. Of ben ik nou te bescheiden? Tegelijkertijd durf ik te beweren dat ik iedereen kan pakken. De onderlinge niveauverschillen zijn namelijk te verwaarlozen. Voor wat betreft de teamwedstrijden geldt ongeveer hetzelfde verhaal. We gaan het zien. Zaak is in ieder geval de huid zo duur mogelijk te verkopen", besluit Meints.      

  

Door: Chris Korsten

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK