« Terug naar overzicht

Even voorstellen: Daniel Perez

Hij behoort tot de absolute wereldtop in de BC1-klasse. De altijd goedlachse Daniel Perez(34) is er helemaal klaar voor om binnenkort óók in Rio tijdens de Paralympische Spelen te vlammen.

Daniel Perez aast in Rio op een medaille.

Hij behoort tot de absolute wereldtop in de BC1-klasse. De altijd goedlachse Daniel Perez(34) is er helemaal klaar voor om binnenkort óók in Rio tijdens de Paralympische Spelen te vlammen. Daarnaast is hij in de hoedanigheid van captain samen met Bernd Meints en Judith Bulthuis van plan om in het teamtoernooi hoge ogen te gooien.

Voordat hij de bal met de rechterhand gooit, overziet hij eerst nog eens aandachtig de situatie. In opperste concentratie tovert hij vervolgens een nauwkeurig geplaatste onderhandse worp uit de kast. "Een onderhandse worp, dat zou vroeger ondenkbaar zijn geweest. In het begin heb ik zelfs nog met behulp van een goot gespeeld. Op m'n veertiende ben ik met boccia begonnen, en zoals je ziet nooit meer gestopt", vertelt hij langzaam maar met een big smile. Hij kan niet lopen en ook spreken is lastig. Het laatste levert overigens niet of nauwelijks problemen op als het gaat om de communicatie met zijn teamgenoten en het begeleidingsteam. De vorm van cerebrale parese is een rechtstreeks gevolg van zuurstofgebrek tijdens de geboorte. 

Tactisch vermogen
Creativiteit is een opvallend wapen van de in Enschede woonachtige speler met Spaans bloed in de aderen. "Hij snapt als geen ander hoe de ballen op elkaar reageren. Soms denk ik: wat doe-ie nou? Maar bij nader inzien blijkt dan dat Daniel een schitterende oplossing in petto heeft, eentje die ik totaal niet voor mogelijk had gehouden", vult bondscoach Joep Pelsser aan. "Een ander sterk punt is zijn tactisch vermogen, gekoppeld aan zijn pragmatische instelling. Een treffend voorbeeld is dat hij -mede door zijn ervaring- telkens in staat is zichzelf goed te positioneren. Iets wat absoluut noodzakelijk is voor het verkrijgen van de beste zichtlijnen."
Echter het feit dat hij tegenwoordig onderhands kan opereren, bezorgt hem wellicht de meeste winst in vergelijking tot veel concurrenten in zijn klasse. Immers, een dergelijke manier van gooien schept onder andere als voordeel dat de kans op een (ongewenste) stuiterbal aanzienlijk afneemt. 

Stabiele romp
Jarenlang keihard trainen is hét geheim achter de enorme ontwikkeling die Perez heeft doorgemaakt. En nog altijd is er (stapsgewijs) sprake van progressie. Krachttraining en fitness vormen doorgaans belangrijke ingrediënten om het verschil te maken. De focus is deels gericht op het bereiken van een stabiele romp, wat vanzelfsprekend ten goede komt aan de preciesheid van zijn spel. Tijdens de trainingen manifesteert hij zich zo nu en dan eveneens als een ware kilometervreter op de handbike. Daarnaast probeert hij al zwemmend zijn lichamelijke conditie nog wat op te krikken.     

Gretigheid
Vier jaar geleden mistte hij net de boot voor deelname aan de Spelen van Londen. Saillant detail was dat hij op dat moment al deel uitmaakte van de wereldtop, maar dat de toenmalige (door de BISFed opgestelde) kwalificatierichtlijnen ernstig in z'n nadeel uitpakten. 
Zijn gretigheid om in Rio een aansprekend resultaat neer te zetten, is er alleen maar door toegenomen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, met name gekeken naar het individuele toernooi. "Toch ervaar ik geen druk. Garanties voor het behalen van een medaille bestaan eenvoudigweg niet, de tijd zal het leren", aldus Perez. 
Allereerst staan de teamwedstrijden op de rol. Die beginnen op 10 september. Het individuele toernooi brandt hierna pas los.

Door Chris Korsten

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK