Boccia maakt gebruik van Cookies
Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.
In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.
Roy de Haas, bondscoach van TeamNL Boccia, is zondag 24 april met de eerder bekendgemaakte selectie (Bernd, Daniel, Chantal en Marco) afgereisd naar Rio de Janeiro voor de eerste Worldcup van het jaar. Van 27 april t/m 2 mei wordt hier zowel individueel als in teamverband gestreden voor de medailles. Deze Worldcup is het eerste mondiale Boccia toernooi sinds de coronapandemie en een mooie opstap naar het WK, dat later in het jaar ook in Rio de Janeiro gehouden wordt.
We hebben Bondscoach Roy de Haas vlak voor vertrek gesproken. Hij vertelde ons over de voorbereiding, doelen voor de Worldcup en waar hij trots op is. Lees snel verder!
We hadden het een half jaar geleden misschien nog niet durven dromen, maar de boccia-top mag haar kwaliteiten weer tentoonspreiden buiten de trainingsvelden. Atleten van over de hele wereld vliegen naar Rio de Janeiro om bij elkaar het vuur aan de schenen te leggen. De afgelopen tijd heeft iedereen hard gewerkt aan zijn of haar doelen en is er veel tegen elkaar gespard, zowel individueel als in teamverband. De sportarts heeft vlak voor vertrek een uitgebreide presentatie gegeven over ‘jetlag preventie’ en ‘slaaphygiëne’. “We zijn er klaar voor, aldus Roy”.
De wedstrijden worden gespeeld in de Carioca Arena 01. Deze hal is ook gebruikt tijdens de Paralympische Spelen van 2016. Voor een groot deel van het deelnemersveld bekend terrein. Het toernooi bestaat uit een individuele- en een teamcompetitie. Van 27 t/m 30 april wordt gestreden voor individuele medailles, op 1 en 2 mei zullen ze samen vechten voor de prijzen.
Doelstellingen World Cup
Het is eigenlijk best een gekke periode geweest, laat Roy weten. “Er zijn binnen Boccia wat spelregels veranderd. Ook is iedereen verplicht te spelen met nieuwe ballen. De levering van deze ballen heeft enige tijd op zich laten wachten, waardoor onze spelers niet lang de tijd hebben gehad eraan te wennen. Hierdoor was de voorbereiding niet optimaal, maar gelukkig zijn wij niet de enige; ook andere landen hebben met een (veel te) late levering te maken gehad. Daarnaast zijn de mannen en vrouwen klassen gesplitst. Tijdens het EK in november 2021 hebben we hier voor het eerst kennis meegemaakt. Omdat nu ook landen buiten Europa aanwezig zijn, zullen we opnieuw moeten bekijken hoe het uitpakt. Dit zijn onbekende factoren, waardoor resultaatdoelen stellen dit keer wat lastiger is.
Individueel
Daniel gaat vooral bezig met de procesdoelen waar hij de afgelopen tijd mee bezig is geweest. Omdat zijn voorbereiding wat anders dan anders was, onder andere vanwege wisseling van materiaal, zijn we minder gefocust op het resultaat. Hij kan nu mooi naar het WK toewerken, hier ligt voor hem het zwaartepunt van het seizoen.
Voor Marco en Chantal is het hun eerste toernooi buiten Europa en zullen vooral nieuwe spelers treffen. Zij gaan vooral uit van hun eigen kracht. Ze willen graag de poule doorkomen en toernooi ervaring opdoen.
Bernd vindt het aan zijn stand verplicht om de poulefase door te komen en dus de kwartfinale te bereiken.
Team
Afgelopen november heeft het team met een zilveren medaille een mooie prestatie geleverd op het EK, in een toen nieuwe samenstelling met Daniel, Chantal en Marco. Ook deze World Cup zal dit drietal het team vormen. Omdat voor Marco en Chantal veel nieuw is, gaan ze vooral met hun eigen procesdoelen bezig. “Het zou mooi zijn als we in ieder geval weer de poulefase doorkomen”. Helaas is de poule indeling nog niet bekend.
Laatste trainingsfase voor een toernooi
In de laatste trainingsfase voor het toernooi ligt de nadruk vooral op veel wedstrijden spelen en de druk opbouwen in verschillende vormen. De ontwikkelingsvaardigheden verdwijnen in zo’n periode wat meer naar de achtergrond. “Elke heeft sporter wel bepaalde punten waar extra focus op ligt en dat in de sparring meeneemt. Zo is Chantal bezig geweest met tactische verbeterpunten en heeft Bernd de tijd genomen om aan zijn nieuwe ballenset te wennen. Dit is voor iedereen anders. Doordat de selectie de afgelopen tijd groter is geworden, is meer sparring mogelijk en tillen sporters elkaar naar een hoger niveau.”
“Opengooien is een kracht van ons’’
Je ziet in niet zo veel teams dat er drie spelers zijn die goed kunnen opengooien en verplaatsen, zegt Roy. Daarnaast zijn we op tactisch gebied sterk. Daniel heeft hier bijvoorbeeld veel ervaring in. Hierdoor is er een goede aansturing naar elkaar en worden met elkaar mooie keuzes gemaakt binnen ends.
Energie verdelen
“Marco en Chantal zijn de minst ervaren spelers van het team. Doordat dit soort toernooien relatief nieuw voor ze zijn, moeten ze nog leren hoe ze zo’n toernooi het beste kunnen indelen, zodat ze aan het eind van de week ook nog energie over hebben.” Volgens Roy ligt daarin een taak van de coaches om ze zo goed mogelijk te begeleiden en adviseren. “Een wedstrijd bij een teamgenoot kijken is leuk, maar het is belangrijker om je rust te pakken zodat je de volgende dag weer volledig klaarstaat.” Hier zit nog verbetering in.
Voorbereiding van coaches op een toernooi
Volgens Roy is het belangrijk dat je als coach zoveel mogelijk randvoorwaarden bij sporters weghoudt. “Onze taak als coaches is om te zorgen dat een sporter zich volledig kan focussen op zijn of haar wedstrijd.’’ Zorgen dat de reis goed verloopt, dat er voldoende reservemateriaal is en het voorzien van informatie met betrekking tot het toernooi, zijn hierin voorbeelden. Daarnaast heeft iedere sporter een manier van coachen die voor hem of haar het beste werkt. Als coaches bespreken we van tevoren hoe we dit aan willen pakken en koppelen we dit terug aan de rest van de staff (fysio’s en verzorgers), zodat iedereen hier op een goede manier aan bijdraagt.
Wanneer ben je als coach tevreden?
Er wordt na afloop vaak gekeken naar het resultaat. Dat is zeker iets wat meespeelt, maar als coach vindt hij het ook belangrijk dat hij dingen terugziet waar voor het toernooi veel aandacht aan besteed is. Daarnaast vindt hij het mooi als je na afloop kunt concluderen dat sporters in de buurt zaten van hun trainingsniveau. Dit wordt allemaal gemonitord. ‘’Niet alles hangt vast aan het resultaat’’.
Trots op het topsportklimaat en de persoonlijke reis van sporters
Het topsportprogramma van Boccia heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld, laat Roy weten. Ten opzichte van een aantal jaar terug is onder andere de begeleiding en de trainingslocatie geprofessionaliseerd. Het is een lange weg geweest, maar hij is trots op de situatie zoals die nu is. Het meest trots is Roy op de reis die sporters zelf hebben afgelegd zowel binnen als buiten het programma. “Van een mooi resultaat kan ik enorm genieten, maar de bagage die sporters mee zullen nemen vanuit het programma als ze bijvoorbeeld een keer stoppen, maakt me het meest trots’’ aldus Roy.
Waar kunnen we jullie volgen?
Ga naar www.worldboccia.com en volg via de livestreams de wedstrijden of tune in op onze eigen kanalen op Facebook en Instagram!
www.facebook.com/BocciaTeamNL
www.instagram.com/BocciaTeamN