« Terug naar overzicht

Goud en twee keer zilver voor TeamNL Boccia op Wordcup Rio de Janeiro

Van 27 april t/m 2 mei vond de eerste Worldcup Boccia van het jaar in Rio de Janeiro plaats. Met twee fantastische zilveren individuele medailles voor Daniel en Chantal en een gouden medaille bij het team toernooi, heeft TeamNL Boccia een super Worldcup achter de rug. Nieuwsgierig naar de korte wedstrijdverslagen, lees dan snel verder!

Na goede trainingssessies, een materiaalcheck en de openingsceremonie, ging de Worldcup op woensdag 27 april dan eindelijk van start. De poule-indeling werd de avond van te voren bekend gemaakt tijdens de zogeheten ‘technical meeting’ voor coaches. De indeling was als volgt:

BC1-man
David Smith (Engeland)
Daniel Perez (Nederland)
Lance Cyderman (Canada)
Ivannh Mitory (Frankrijk)

Bc2-vrouw
Joselyn Michael Leon (Ecuador)
Kristyn Collins (Canada)
Chantal van Engelen (Nederland)

Bc2-man
Poule A
Maciel Santos (Brazilië)
Bernd Meints (Nederland)
Iuri Tauan Saraiva Da Silva (Brazilië)
Reshad Saraj  (Groot-Britannië)

Poule D
Robert Mezik (Slowakije)
Abílio Valente (Portugal)
Marco Dekker (Nederland)
 

Dag 1
Met drie overwinningen is Nederland het toernooi goed begonnen. Helaas verloor Marco nipt, maar gaat vol goede moed door naar de volgende wedstrijd. De uitslagen van de eerste wedstrijden:

Marco vs Mezik 1-3
Bernd vs Saraj 8-1
Chantal vs Leon 3-2
Daniel vs Cryderman 4-1

Dag 2
* 3 van de 4 sporters door de poulefase *

Zowel Daniel, Bernd als Chantal wisten hun tweede poulewedstrijd te winnen. Dat betekent dat ze door zijn naar de kwartfinales! Marco verloor helaas beide poulewedstrijden en is uitgeschakeld, maar dat is zeker geen schande tegen twee top-10 spelers.

Daniel vs Mitory 6-1
Marco vs Valente 1-9
Bernd vs Da Silva 4-3
Chantal vs Collins 6-3
Bernd vs Santos 1-9

Dag 3

Kwartfinales
Bernd speelde de kwartfinale tegen de Argentijn Luis Cristaldo (6e op world raking). Helaas verliep het niet zoals gehoopt en verloor met 9-0. Hiermee ligt hij uit het toernooi.

Chantal en Daniel speelden beide op hetzelfde tijdstip de halve finale. Chantal tegen de Slowaakse Kristina Kudlacova, waar ze tijdens het afgelopen EK in Sevilla nog van verloor. Dit keer pakte ze revanche. Eindstand: 9-3 in het voordeel van Chantal en dat betekent dat ze de finale speelt!

Daniel nam het op tegen de Braziliaan André Luiz Filho, een relatief onbekende naam maar een speler met veel potentie die ongelooflijk hard kan gooien. Met een 4-1 achterstand begon Daniel aan het laatste end en met een ware Houdini act wist hij 3 punten te scoren waardoor een tiebreak moest beslissen wie er de finale ging spelen. Daniel trok aan het langste eind en plaatste zich net als Chantal voor de finale!

Dag 4

Finales
Daniel speelt de finale tegen de nummer 1 van de wereld: David Smith (Engeland). Na een goede start kwam hij na het tweede end met 3-0 voor. Helaas kon hij het geen goed vervolg geven. Hij Verloor de finale uiteindelijk met 4-3. Wat een prestatie, na een wat gekke voorbereiding. In Daniel zijn woorden; de stijgende lijn is ingezet!

Chantal speelt haar eerste Worldcup ooit en maakt gelijk kennis met het mondiale deelnemersveld. Bij kennis maken blijft het echter niet, ze speelt gelijk de finale. Daarin is de Portugese Cristina Concalves (2e op world raking) haar tegenstander. Ze is nipt sterker dan Chantal, eindstand 5-3.

Na twee mooie zilveren medailles, kon Nederland zich met opgegeven hoofd opmaken voor het team toernooi!

Dag 5 en 6 - Het team toernooi

De tegenstanders in de poulefase zijn Slowakije, Ecuador en Portugal.
Na een wat stroef begin tegen de Slowaken knokte Nederland zich terug in de wedstrijd. Echter na het vijfde end keken ze nog altijd tegen een achterstand van 5-2 aan. Het laatste end was alles of niks en met een schitterende bal op wit, werd het 5-5 en lukte het toch nog een tiebreak af te dwingen en deze zelfs te winnen!

Na een korte pauze moest Nederland direct door met de tweede poulewedstrijd tegen Ecuador. Het was de hele wedstrijd goed gecontroleerd en scoorde punten waar kon, eindstand 12-2.

De laatste tegenstander in de poule was Portugal. In de finale van het afgelopen EK waren ze nog te sterk, dus daar had Nederland nog een appeltje mee te schillen. Met een ijzersterk begin liep Portugal steeds achter de feiten aan en de moed zakte hen in de schoenen. Eindstand 9-0 en dat betekent als nummer 1 in de poule door naar de halve finales!

De halve finale is tegen de Argentijnen, zij staan 10e gerankt op de wereldranglijst en daarmee één plekje boven Nederland.

Halve finale en finale!
Na een uitstekend begin in de halve finale, kwam Nederland op een 5-0 voorsprong. De Argentijnen kwamen beter in hun spel en kwamen terug tot maarliefst 5-4. Daar bleef het gelukkig bij en dat betekent geplaatst in het teamtoernooi voor de finale van de World Cup in Rio!

Portugal wist in de andere halve finale Brazilië te verslaan, waardoor het een herhaling was van de finale van het afgelopen EK in Sevilla. In die wedstrijd verloor Nederland, dus er was nog wat goed te maken. Nederland begon de finale uitstekend, wat resulteerde in een 5-0 voorsprong. Daarna kregen ze het toch wat lastiger en was het laatste end billen knijpen. Eindstand 5-4 in het voordeel van Nederland. Goud voor Nederland!!! En de eerste toernooi winst als team!

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK