« Terug naar overzicht

Fantastisch eerste internationaal Boccia toernooi in eigen land

Met 90 atleten uit 24 landen en twee gouden medailles voor Nederland was het eerste officiële internationale boccia toernooi ooit in Nederland een groot succes. Daniël Perez won goud in het individuele toernooi en zorgde daarnaast samen met zijn teamgenoten Bernd Meints en Chantal van Engelen voor historisch goud op eigen bodem in het teamtoernooi. 

Op de prachtige locatie van het NH Eindhoven Conference Centre Koningshof in Veldhoven, werd afgelopen week gestreden om felbegeerde medailles en te verdienen kwalificatiepunten voor de Paralympische Spelen in Parijs (2024). 

De Veldhoven 2022 World Boccia Challenger bestond uit een individueel toernooi en aansluitend daarop een teamtoernooi in de verschillende classificatieklassen van boccia. Bernd Meints (BC2), Marco Dekker (BC2), Chantal van Engelen (BC2), Judith Bulthuis (BC2), Daniel Perez (BC1) en Bart van der Veen (BC1) kwamen voor Nederland individueel in actie. Alle Nederlanders behaalden de kwartfinales in hun eigen klasse, waarna Bernd, Chantal en Daniël door wisten te stomen naar de halve finales. Voor Bernd en Chantal was de kleine finale het eindstation, zij werden uiteindelijk beiden vierde in hun klasse. Wereldtopper Daniël Perez wist zich overtuigend voor de finale te plaatsen, daarin was hij veel te sterk voor zijn Griekse tegenstander Soulanis. 

Voor Nederland vormden Chantal van Engelen, Bernd Meints en Daniël Perez een team in de gecombineerde BC1/BC2 klasse. De poulefase werd door Nederland na verlies tegen Tsjechië en winst tegen Maleisië met de nodige moeite overleefd. De halve finale tegen Frankrijk en de prachtige finale tegen Slowakije werd vervolgens met veel overtuiging gewonnen door de Nederlanders, wat resulteerde in de gouden plak.  

Topprestaties in een topambiance
‘’De geweldige ambiance, praktische locatie en het publiek heeft ervoor gezorgd dat de sporters van TeamNL Boccia hebben kunnen excelleren. Gehandicaptensport Nederland laat met dit evenement zien dat ook de Paralympische sport een hoogwaardig podium verdient, wat helaas nog niet altijd het geval is. Maar we zijn hiermee wel op de goede weg”, aldus Nederlands bondscoach Roy de Haas.

Next step in uitstraling en professionaliteit 
Dos Engelaar, directeur Gehandicaptensport Nederland: “Het was een enorm geslaagd event. We hebben samen met sportevenementenbureau Team TOC echt een next step kunnen maken als het gaat om de uitstraling en professionaliteit van een Paralympisch toernooi. En dat is precies waar wij voor staan en wat wij belangrijk vinden. De kwaliteit van de gehandicaptensport – of het nu gaat om trainingsprogramma’s  of de uitstraling van events – moet wat ons betreft op hetzelfde niveau zijn als in de reguliere (top)sport". 

Winnaars
Individueel toernooi
•    Winnaar BC1 mannen: Daniel Perez (Nederland)
•    Winnaar BC2 mannen: Robert Mezik (Slowakije)
•    Winnaar BC3 mannen: Keisuke Kawamoto (Japan)
•    Winnaar BC4 mannen: Khayal Islamov (Azerbaijan)

•    Winnaar BC1 vrouwen: Barbora Skopalová (Tsjechie)
•    Winnaar BC2 vrouwen: Eliska Jankechova (Slovenie)
•    Winnaar BC3 vrouwen: Kazumi Takenouchi (Japan)
•    Winnaar BC4 vrouwen: Josiane Batista da Silva (Brazilië)

Team toernooi
•    Winnaar team BC1/BC2: Nederland
•    Winnaar pair B3: Italië
•    Winnaar pair B4: Azerbaijan

Opmaat naar de European Paralympic Championships volgend jaar
De Veldhoven 2022 World Boccia Challenger vormt de opmaat naar een nog veel groter evenement, de European Para Championships (EPC) die in 2023 in Rotterdam gehouden worden. Eric Kersten, CEO Team TOC: ‘’We kijken terug op een daverend succes. We vinden het belangrijk om Paralympische sporten hetzelfde platform te bieden als valide sporten. Volgend jaar met de EPC zullen we het succes doortrekken in Rotterdam. Waarbij boccia één van de tien sporten is die tijdens de EPC georganiseerd worden”

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK