« Terug naar overzicht

Marco Dekker: Een beter mens en meer van het leven gaan houden door boccia

Marco Dekker, 30 jaar oud en ruim drie jaar speler bij TeamNL Boccia. Hij is gescout tijdens een Open dag van de Johan Cruyff Foundation. Met een open vizier ging hij destijds naar die Open dag. “Gewoon sporten en kijken wat er allemaal mogelijk is”, was zijn gedachte. Nooit had hij kunnen bedenken dat hij benaderd zou worden door de bondscoach van TeamNL Boccia. Marco besloot deze kans met beide handen aan te grijpen. Dit was het opstapje naar een nu al mooie carrière vol ervaringen. “Ik mag de hele wereld over reizen voor mijn sport, dat is gaaf!” Het WK Boccia in Rio de Janeiro begin december wordt een absoluut hoogtepunt!

Boccia was voor hem een totaal onbekende sport. Voor de Open dag had hij nooit eerder van Boccia gehoord. Toen werd gevraagd of hij het wilde proberen, twijfelde hij geen moment. Op de Open dag werd hem gezegd: “Ik zie potentieel talent in jou en zou graag willen onderzoeken of je nog beter kunt worden”. Hij was verbaasd, maar vond het leuk om te horen. Marco ging een maand later naar de Paralympische Talentdag waar hij uitgebreider geobserveerd werd. Daarna werd hij uitgenodigd een keer mee te trainen in Amsterdam. In het begin was hij gespannen, maar toen hij merkte dat ie best goede ballen gooide was het ijs gebroken. “Uiteindelijk was het alleen maar leuk!’’

Zowel Marco als de coaches waren na een aantal keer meetrainen nog steeds positief. Hij begon met één vaste dag trainen in de week. In het begin combineerde Marco het nog met atletiek, maar al snel werd gezegd dat, wanneer hij écht goed wilde worden, hij meer tijd en energie in Boccia moest steken. De combinatie van de twee sporten bleek uiteindelijk teveel. Hij vond het een lastige keuze, maar besloot volledig voor Boccia te gaan.

Hard open gooien, de situatie verplaatsen
Dit zijn twee vaardigheden die belangrijk zijn binnen boccia en de stijl die Marco het liefst speelt. Hij heeft hierin grote stappen gemaakt. Ook merkt Marco dat hij hiermee tegenstanders kan verslaan. Hij vindt ‘open gooien’ dan ook één van de leukste oefeningen tijdens de training.

Marco is zich bewust van vaardigheden waaraan hij meer aandacht moet besteden. Het liefst zou hij zien dat zijn spel achterin het veld net zo goed wordt als zijn spel voorin. “Hoe beter je wordt, hoe kleiner de stapjes worden die je moet maken, maar die zijn wel het moeilijkst te bereiken’’.

EK in Sevilla het mooiste toernooi tot nu toe
In november 2021 werd het EK Boccia in Sevilla, Spanje gehouden. Daar behaalde Marco in teamverband een tweede plaats. “Alle toernooien die ik tot nu toe heb gespeeld vond ik mooi, maar dit was wel een bijzondere. Ik speelde een goed toernooi, zowel individueel als in teamverband. Op zo’n groot toernooi, met mijn ervaring van nog maar drie jaar, een zilveren medaille. dat is wel heel gaaf!”

Doelen en dromen
Op korte termijn lijkt het Marco mooi een individuele medaille op een internationaal toernooi te winnen. “Ondanks dat ik weet hoe het voelt om een medaille te winnen met het team, smaakt het naar meer.” In het uitspreken van dromen is Marco nog voorzichtig. De Paralympische Spelen zou mooi zijn, maar daar is echt nog meer ontwikkeling voor nodig geeft hij toe. Marco vindt het lastig om zich daar al iets bij voor te stellen omdat het nog ver weg voelt. “Ik moet leren om te durven dromen.” Hij noemt het een proces. Voor ogen hebben waar ik naartoe wil en daarbinnen zoveel mogelijk leren en toepassen, is voor hem de beste manier om zijn uiteindelijke doelen te bereiken.

Een bewuster leven
Marco benoemd dat, sinds hij boccia speelt, zijn sociale leven is toegenomen. Hij heeft meer contact met anderen dan voorheen. Ook is hij bewuster over dingen gaan nadenken. Als hij tegenwoordig een feestje of verjaardag op de planning heeft, gaat hij eerst bij zichzelf na hoe het programma van Boccia er uitziet. Als er een toernooi aankomt en hij volle focus daarop wil houden, kiest hij om niet te gaan. Alles wat hij kan doen om de kans op een mooi resultaat te vergroten doet hij. Daarnaast heeft hij zijn levensstijl aangepast sinds hij aan topsport doet. Marco is op zijn voeding gaan letten, voelt zich door krachtraining sterker en fitter en heeft geleerd hoe belangrijk slaap is. “Mijn leven was al goed, maar doordat ik dit doe ben ik er nóg meer van gaan houden!”

Hij laat heel duidelijk naar voren komen dat eigenlijk heel zijn leven is verbeterd door gezonder te leven in elk opzicht.

Boccia? Probeer het gewoon!
Marco raadt iedereen aan die nu nog twijfelt om boccia te spelen, het gewoon te proberen. ‘’Je zult zien hoe leuk het is. Je haalt meer uit het leven door alles wat je doet en meemaakt, vindt hij. ‘’Je wordt er een beter mens van!’’

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK