« Terug naar overzicht

Historisch EK Boccia in eigen land

Wat een fantastisch EK Boccia in eigen land voor TeamNL Boccia. Met twee keer individueel goud voor Chantal van Engelen (BC2) en Daniel Perez (BC1) en goud bij het teamtoernooi voor Chantal, Daniel én Marco was het een historisch toernooi. Lees hieronder de korte wedstijdverslagen.

Bondscoach Roy de Haas: "Het EPC was een nieuw evenement in de parasport waarbij meerdere sporten op dezelfde locatie op hetzelfde moment het Europees kampioenschap speelde. Vanzelfsprekend was het voor ons extra speciaal dat de eerste editie in eigen land, Ahoy Rotterdam, is georganiseerd. Door de sporten te bundelen en er een groot evenement van te maken is de opbrengst ook vele malen groter op het gebied van media-aandacht, supporters etc., zeker voor een relatief kleine sport als Boccia.

Voor TeamNLBoccia was het een groot succes met maar liefst 3x goud en een direct ticket voor de Paralympische spelen van 2024 in Parijs. Van de voorkant waren we hoopgevend over onze kansen, maar dat hebben de sporters zonder meer overtroffen. Heel gaaf om daar onderdeel van te zijn. Ook wil ik de staf nogmaals in het zonnetje zetten voor het fantastische werk wat ze hebben geleverd. Credits aan Annette, Joelle, Pim en Anisha! Niet alleen de prestatie was grootst, maar ook de opkomst van het publiek hebben continue voor volle tribunes gespeeld en de steun was overweldigend".

*Na een spectaculaire openingsceremonie klaar voor de start van het individuele toernooi*

Na twee dagen wennen aan de omstandigheden in Ahoy Rotterdam is TeamNL Boccia klaar om te starten. Twee trainingen, de materiaalcheck, een teammanagers meeting en spetterende openingsceremonie met live optreden van Davina Michelle. Het wedstrijdschema voor morgen is als volgt:

10.30 uur: Thomas vs Peska
11.45 uur: Bernd vs Papadakis
17.30 uur: Thomas vs Iskrzycki
18.45 uur: Daniel vs Sajdak

De eerste wedstrijddag is goed afgesloten. Op naar dag twee met maar liefst acht wedstrijden!

*Knock-out fase individueel toernooi*

Vier van de vijf sporters zijn door naar de knock-out fase van het toernooi; een prima start voor TeamNL Boccia op de EPC. Bernd en Marco spelen vandaag in de eerste ronde hun kwartfinale. Marco moest het helaas afleggen tegen onze zuiderburen Francis Rombouts met 6-1. Bernd speelde een knappe wedstrijd tegen Nadav, maar helaas was voor hem ook de kwartfinale het eindstation, uitslag 1-4.

Chantal en Daniel kwamen beide in actie in de play-off ronde. Chantal speelde tegen Aghayeva. Na een spannende wedstrijd wist Chantal de wedstrijd in het laatste end naar haar hand te zetten. Met een knappe 4-3 overwinning plaatst ze zich voor de halve finale.

Daniel speelt zijn wedstrijd tegen Zanella. Bij de laatste ontmoeting verloor Daniel de wedstrijd dus er was nog een rekening te vereffenen. In een goede wedstrijd was Daniel duidelijk de sterkste met een 9-0 overwinning.

Daniel speelde eind van de dag ook nog zijn halve finale tegen Ramos. In deze wedstrijd haalde beide sporters niet hun topniveau, maar Dani wist met een uitstekend laatste end de achterstond om te buigen naar een 4-3 overwinning. Chantal speelde ook haar halve finale en begon uitstekend tegen Gonsalves. Ze stond na het eerste end al met 4-0 voor. Deze voorsprong gaf ze niet meer uit handen en won overtuigend met 7-3.

De individuele finales worden zaterdag gespeeld op het Schouwburgplein in Rotterdam centrum. Morgen gaan we door met de poulefase van het teamtoernooi. Namens TeamNL komen Chantal van Engelen, Marco Dekker en Daniel Perez in actie.

** Finaleweekend kleurt oranje **

Met de individuele finale plaatsen van Daniel en Chantal in the pocket stond de poulefase van het teamtoernooi te wachten. Tijdens de loting zijn we gekoppeld aan Groot-Brittannië, Griekenland en Kroatië en dit allemaal op één dag. 

Om 10.30 uur was Kroatië de tegenstander. Het was zaak om direct goed uit de startblokken te komen. Daniel Perez, Chantal van Engelen en Marco Dekker lieten gelijk zien goed in vorm te zijn en trokken deze lijn door de gehele wedstrijd. Een uitstekende start resulteerde in een 8-2 overwinning. Na een korte break was Griekenland onze tegenstander. Aan de steun van het publiek kon het niet liggen, want de tribunes kleurde steeds meer oranje. Zichtbaar genietend van de support heeft het team weer een uitstekende prestatie neergezet, ook ditmaal werd er met 8-2 gewonnen.

Dat betekende na twee wedstrijden dat we geplaatst zijn voor de halve finales. Tegen Groot-Brittannië speelde we om de poulewinst. Het ging gelijk op tot aan het 4de end met een tussenstand van 4-4, waarna we helaas moesten afhaken. Na een slecht end liepen we achter de feiten aan en verloren we met 13-4. Een geflatteerde uitslag aangezien het een echte wedstrijd was tot en met end 4.

Morgen worden de finales op het city center court midden in Rotterdam gespeeld op het Schouwburgplein. Entree is gratis en alle support is welkom. Daniel speelt tegen Smith om 14.10 uur en Chantal neemt het op tegen Correia om 16.20 uur.

** Daniel & Chantal Europees kampioen!! **

Gisteren was een fantastische dag. Midden in het centrum van Rotterdam op het Schouwburgplein mochten Daniel en Chantal de finale spelen van de European Para Championship! Een zonnige tribune die vol kleurde met oranje supporters. Voor het eerst in de geschiedenis werden de boccia wedstrijden buiten gespeeld.

Daniel speelde de finale tegen David Smith, een bekende finale waarbij Daniel een sterke start maakte en dit knap kon volhouden, geen twijfel mogelijk, Daniel wint de eerste gouden medaille op het Schouwburgplein! Later op de middag speelde Chantal tegen Ana Correia. Na een spetterende start van Chantal, ze pakte in het eerste end maar liefst 5 punten, liet ze zich niet meer uit het veld slaan. Met fantastisch spel was het na drie ends 6-1; en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Chantal is Europees kampioen!

Hiermee ronden we het individueel toernooi af, veel tijd om te feesten is er niet want straks staan er nog twee teamwedstrijden op de planning.

De halve finale wordt om 10.30 uur gespeeld vanaf het Schouwburgplein door Chantal, Daniël en Marco tegen Portugal.

*EUROPEES KAMPIOEN*

In de halve finale van de team competitie op het city center court op het Schouwburgplein was Portugal de tegenstander met bekende namen; Ramos, Araujo en Cristina.

Na een gelijkopgaande wedstrijd wist TeamNL een gaatje te slaan en liet het Portugal niet meer terugkomen, eindstand 7-3 en dat betekent FINALE!

In de finale was Groot-Brittannië de tegenstander, tijd voor revanche dus. Na een flitsend begin groeide de voorsprong gestaag en kwamen we niet meer in de problemen. Met een duidelijke score van 10-2 mogen we onszelf Europees kampioen noemen en daarmee ook geplaatst voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, hoe vet is dat!

Namens TeamNL Boccia willen we alle supporters van harte bedanken voor de geweldige support en de fantastische sfeer die ze hebben neergezet, dat heeft ons erg geholpen.

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK