« Terug naar overzicht

Preview WK Boccia Liverpool: Jantine van der Vlist

Om je alvast warm te maken voor dit kampioenschap, vragen we elke week een teamlid naar zijn of haar verwachtingen en adviezen. Deze week is onze top coach (en ex Olympisch beachvolleybalster) Jantine van der Vlist aan de beurt!

Van 12 t/m 18 augustus wordt het WK Boccia in Liverpool gehouden. Onze Boccia coaches zijn hier natuurlijk van de partij! Om je alvast warm te maken voor dit kampioenschap, vragen we elke week een teamlid naar zijn of haar verwachtingen en adviezen. Deze week is onze top coach (en ex Olympisch beachvolleybalster) Jantine van der Vlist aan de beurt!

Hoe ben je tot bondscoach geworden in de sport Boccia?

Dit is ontstaan uit een combinatie van drie dingen:

  1. Liefde voor aangepaste sport: de zus van mijn moeder heeft Paralympische medailles in het rolstoelbasketbal gewonnen en dit heeft het eerste vlammetje voor aangepaste sport in me aangewakkerd.
  2. Studie: bewegingswetenschappen met afstudeerrichting Revalidatie, de opleiding waar ik Joep Pelsser ook al van kende.
  3. Olympische ervaring: in Rio de Janeiro heb ik zelf nog als beachvolleybalster deelgenomen aan de Olympische Spelen. Deze topsportervaring is heel waardevol als coach. Ook al verschillen de sporten boccia en beachvolleybal behoorlijk van elkaar, er zijn ook ontzettend veel overeenkomsten. Met name op het gebied van de mentale beleving van topsport herken ik veel bij onze boccia spelers, prachtig om te zien!

Wat verwacht je van dit WK in Liverpool?

Een toernooi dat de sport boccia het podium geeft wat het verdient. De Britten pakken het groots aan met een center court waar het publiek rondom kan zitten. Dit is volgens mij nog nooit eerder op deze manier gedaan, super vet! Verder hoop ik dat Barend, Judith, Daniel en Bernd van dit prachtige toernooi kunnen genieten, inclusief alle spanning die er bij komt kijken. Want dat zal het zeker worden: loeispannend! De hele wereldtop is aanwezig, tientallen sporters zullen een medaille als doel gesteld hebben en slechts een handje vol zal er daadwerkelijk eentje omgehangen krijgen. Topsport is hard zeggen ze, maar laat dat nou ook net de charme zijn! Hoe mooi is het als je dwars door alle spanning, zenuwen, pijntjes en moeilijke lotingen heen tóch blijft doen wat je wilt doen: jouw beste boccia spelen. Als coach ben ik tevreden als de sporters laten zien dat ze alles aangrijpen om iedere wedstrijd, iedere bal weer een beetje beter te worden. Of dit een medaille waard is zien we aan het einde van de rit!

Welk advies wil je meegeven aan mensen die de sport willen uitproberen?

Boccia ziet er eenvoudig uit, en dat is het in essentie ook: jouw ballen zo dicht mogelijk bij de witte Jack bal zien te krijgen. Maar verkijk je er niet op! Er zit een enorm tactisch spelletje achter wat onze toppers ook nog altijd aan het bijschaven zijn. Dus mijn advies zou zijn: vraag een ervaren boccia speler eens om uitleg over de tactiek, het zal je verbazen!

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK