« Terug naar overzicht

World Open Boccia Dubai: Met een nieuwe formatie in een supersterke poule

Voor het komende World Open Boccia toernooi in Dubai dat van 15 tot 22 december gehouden wordt, hebben we zowel de deelnemers als de coaches gevraagd naar hun verwachtingen én voorbereidingen in vergelijking met het afgelopen WK.

Voor het komende World Open Boccia toernooi in Dubai dat van 15 tot 22 december gehouden wordt, hebben we zowel de deelnemers als de coaches gevraagd naar hun verwachtingen én voorbereidingen in vergelijking met het afgelopen WK.

Welke verwachtingen hebben jullie van zowel het individuele toernooi als de teamwedstrijd tijdens het World Open in Dubai?

Bernd: Het wordt voor het team de eerste keer dat we van begin tot eind in deze samenstelling spelen. Dat zal ondanks de goede voorbereiding toch even wennen zijn. We gaan in de wedstrijden gewoon doen wat we getraind hebben en kunnen onszelf zo goed meten met de andere teams. Individueel heb ik de laatste tijd veel aandacht besteed aan het mentaal beter worden. Dit toernooi is dus een mooie kans om te zien of het ook echt gelukt is.

Barend: Ik heb geen verwachtingen voor dit toernooi. Ik ga gewoon hard mijn best doen om ver te komen in zowel de individuele wedstrijd als het teamtoernooi waarbij ik naast het uitvoeren van mijn taak ook veel energie kan geven aan het team en plezier heb samen met mijn maat Roy. Ook zal ik proberen mijn teamgenoten te ondersteunen waar het kan en samen weer veel te leren van dit toernooi.

Judith: Ik verwacht dat het weer een leuk en leerzaam toernooi gaat worden. Maar het zal ook zeker pittig worden gezien de tegenstanders. Het is dit keer voor ons ook anders omdat we met Barend op de plek van Daniel spelen. Hier hebben we goed op getraind, maar het is toch anders. Met name in de communicatie is het wennen. Barend kan zelf heel goed aangeven welke ballen hij wel en niet kan spelen, maar om gerichte vragen aan hem te kunnen stellen moeten Bernd en ik alle opties van Barend in kaart brengen.  

Roy: Een verwachting uitspreken voor dit toernooi is wat lastiger als bij andere toernooien. Door een blessure kan onze captain Daniel Perez niet deelnemen aan het toernooi in Dubai en is het afwachten hoe ons team in een “relatief nieuwe formatie” zich gaat weren in het teamtoernooi. Zowel het teamtoernooi als het individuele toernooi is zeer sterk bezet, dus je moet van goede huizen komen om mee te strijden voor de medailles. Maar hier gaan onze sporters zeker hun uiterste best voor doen.

Jantine: Het is een sterk bezet toernooi waarbij het merendeel van de top 10 van de wereld aanwezig is. Dit is voor het spel hartstikke mooi, want als het goed is dagen sterke tegenstanders ons uit alles te laten zien wat we in huis hebben. Judith, Bernd en Barend staan momenteel goed te trainen, zijn fit en volgens mij helemaal klaar voor weer een groots toernooi. Individueel zou het geweldig knap zijn als we een halve finale plaats weten te behalen. Als team wordt het een nieuwe ervaring. Voor het eerst in boccia heugenis is Daniel Perez niet van de partij bij een groot toernooi. Hij is op het moment nog niet fit genoeg om wedstrijden te spelen. Natuurlijk is dit een groot gemis! Niet alleen gooit Daniel veel goede ballen, hij is ook al jaren de aanvoerder van het team. Maar zijn vervanger Barend is altijd klaar en eager om te spelen. Hij heeft minder ervaring en staat individueel niet zo hoog op de wereldranking, maar is wel een ontzettend goede teamspeler. Hij voelt direct aan als er even iets niet zo lekker zit bij één van zijn teamgenoten en stopt veel energie in de teamspirit. Judith en Bernd hebben inmiddels ook veel ervaring in teamtoernooien en pakken de rol van Daniel professioneel op. Dit is erg mooi om te zien! Het is jammer dat Daniel er niet bij kan zijn, maar tegelijkertijd een mooie kans voor het team om zich breder te ontwikkelen en door te groeien. Qua resultaat zou het een prestatie van formaat zijn als we de poule uit weten te komen. We zitten in een ijzersterke poule met onder meer wereldkampioen Thailand. De andere 4 landen in de poule zullen vermoedelijk gaan strijden om de tweede plek in de poule.

Het vorige grote toernooi waar Boccia TeamNL aan mee heeft gedaan was het WK. Wat heb jullie ervan geleerd qua spel, tactiek of het mentale aspect dat jullie meenemen naar dit toernooi?

Bernd: Vooral op het mentale aspect heb ik geleerd dat ik vooral rustig moet blijven als het spannend wordt in een wedstrijd. Daarnaast heb ik geleerd dat ik moet accepteren dat ik soms een bal kan missen en dat ik dan mentaal sterk moet blijven.

Judith: Ik denk dat de wedstrijd tegen China een heel mooi voorbeeld was van iets om mee te nemen naar dit toernooi. We kwamen in het eerste end direct 0-4 achter, maar we bleven vertrouwen op wat we kunnen en er lol in houden en wisten de wedstrijd uiteindelijk te winnen. Het is een cliché maar dit heeft me geleerd dat als je blijft geloven in elkaar en lol blijft houden in hetgeen je doet er echt heel veel mogelijk is! Wedstrijden kunnen tot op het laatste moment nog kantelen. Dus hoe het ook loopt, het is geen reden om je hoofd te laten hangen!

Roy: Het wereldkampioenschap geeft altijd een mooi inzicht in de ontwikkeling van de sport. De beste spelers zijn actief op dit toernooi en het laat zien dat de sport Boccia zich ontzettend snel ontwikkeld op een aantal gebieden: materiaal, vaardigheden en tactiek. Steeds meer Aziatische spelers gaan steeds agressiever spelen en daar hebben we tijdens de voorbereidingen voor dit toernooi rekening mee gehouden zodat onze sporters hier wellicht voorbereid voor zijn. Daarnaast hebben we als staf een goede balans gevonden in de overschakeling van het individuele toernooi naar het teamtoernooi. Deze ervaring die we hebben opgedaan tijdens het WK gaan we gebruiken in de voorbereiding richting de World Open in Dubai.

Jantine: Het WK heeft voor mij nog maar weer eens laten zien hoe belangrijk het mentale stuk is bij de sport boccia. Op de grote belangrijke toernooien zie je dat sporters die kalm blijven en hun “bodemniveau” relatief hoog weten te houden het verst komen. In de aanloop naar het WK hebben we veel aandacht besteed aan het opvangen van “dipjes” tijdens een wedstrijd. De sporters herkennen het nu eerder en hebben maniertjes om de energie weer omhoog te krijgen. Dit heeft het team door een paar spannende wedstrijden tijdens het WK heen geslagen en dit is ook richting Dubai weer één van de focuspunten. Daarnaast speelden veel teams tegen ons wat dieper in het veld. De meeste landen weten nu dat we voorin het sterkst zijn. In de trainingen hebben we daarom met name tegenstanders gesimuleerd die achterin speelden.  

Hoe zag jullie voorbereiding eruit voor dit toernooi?

Bernd: Samen met de sportpsycholoog heb ik me goed proberen voor te bereiden om mentaal zo sterk mogelijk te zijn voor dit toernooi. Voor het afgelopen WK hadden we ons een heel seizoen goed voorbereid. Doordat er in mindere mate druk staat op deze World Open in Dubai is de voorbereiding natuurlijk verschillend van die voor het WK. Toch is dit een van de grotere toernooien van dit seizoen waar we ons kunnen meten met de top, waardoor we hier zeker goed voor hebben getraind.

Barend: Allereerst zou mijn teamgenoot én maatje Daniël meegaan naar Dubai. Helaas is hij na het WK geblesseerd geraakt en ben ik degene die voor hem inval. Gelukkig bleef ik optimaal trainen in de loop van de tijd waardoor ik nu ook topfit kan starten aan dit toernooi.

Judith: Ik ben de afgelopen tijd veel bezig geweest met mindfulness. Dit deed ik samen met onze sportpsychologe maar ook door zelf boeken te lezen en gebruik te maken van een app. Ik pas dit nu dagelijks toe op mijn manier en dit helpt me erg op het mentale vlak. Verder heb ik heel veel getraind op wat ik wilde verbeteren. Deze periode was dat bijvoorbeeld het “vliegend opengooien” (als er een bal van de tegenstander in de weg ligt, een eigen bal vlak boven de grond hard tegen de bal van de tegenstander laten vliegen). Ik vind het heel tof om te zien wat je kan bereiken als je goed je techniek weet te gebruiken zonder dat er veel kracht voor nodig is. Normaalgesproken is veel snelheid en kracht meegeven aan de bal lastig voor mij, maar ik blijf mezelf verbazen over wat er mogelijk is. Ik speel al jaren en ik ben gewoon nog steeds niet uitgeleerd. Dat maakt het hele boccia sowieso zo ontzettend leuk en boeiend voor mij!  

Was deze voorbereiding verschillend van de voorbereiding voor het afgelopen WK?

Judith: We hebben op dezelfde manier getraind in de aanloop naar dit toernooi. Wel zijn er verschillen in hoe we op specifieke tegenstanders hebben getraind. We hoorden pas laat bij wie we in de poule zouden zitten, waar we dit bij het WK al weken van tevoren wisten. Daarnaast hadden we voor het WK een heel helder prestatiedoel: de kwartfinale halen. Voor Dubai zijn we niet echt op resultaat gericht, omdat de teamsamenstelling anders is en we er erg bewust zijn van het feit dat we in een knettersterke poule zitten. We hebben in de voorbereiding meer gefocust op de communicatie binnen het team en niet zo zeer op wat we willen bereiken qua resultaat in Dubai. Het voelt niet minder alsof we ons minder goed voorbereid hebben, de focuspunten liggen alleen ergens anders.

Het team wat mee gaat doen aan de World Open heeft net een wat andere samenstelling dan tijdens het WK. In hoeverre heeft dit invloed op het spel en de tactiek tijdens de teamwedstrijd?

Roy: De andere samenstelling van ons team heeft zeker invloed op het spel en de tactiek. Daniel vervult niet voor niets de rol als captain en speelt al jaren lang in de top van de BC1 klasse mee. Met Barend hebben we een goede vervanger, maar wel een speler met zijn eigen kwaliteiten. In de voorbereiding hebben we regelmatig in de nieuwe formatie getraind en weten de sporters precies wat ze aan elkaar hebben in het veld. Dus heb er alle vertrouwen in dat we goede wedstrijden gaan neerzetten en dan zien we vanzelf op welke plaats we eindigen.

Jantine: Door de wissel Barend voor Daniel, zijn de mogelijkheden van het team iets beperkter. Barend en Daniel zijn ander type spelers: Daniel speelt onderhands, waar Barend uitsluitend bovenhands speelt. Als onderhandse speler kun je makkelijker ballen “aanduwen” door over de grond te schuiven, met de bovenhandse techniek komt de bal altijd van boven. Maar qua tactiek maakt het niet gek veel uit: zowel Daniel als Barend hebben in het team met name de verantwoordelijkheid voor het spelen van geplaatste ballen. Dit kan zowel onderhands als bovenhands goed. Ook de plek waar we met het team spelen zal niet veranderen (voorin het veld), omdat Barend erg sterk is op de korte afstanden. Qua communicatie is het wel echt anders voor het team. Barend kan niet praten en moet alles middels gebaren en korte klanken duidelijk zien over te brengen naar zijn teamgenoten. Dit vergt ook van Bernd en Judith een aangepaste manier van communiceren. Het stellen van gesloten vragen is hierin belangrijk.  

Boccia maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK